Bridge spelregels
De bridge spelregels zijn niet heel ingewikkeld. Hieronder volgen ze kort samengevat.
- Het spel speel je met 4 spelers, twee paren van twee spelers, met een spel van 52 kaarten.
- Om de beurt zijn de spelers de gever. Deze schudt en deelt de kaarten een voor een, elke speler heeft er dan 13.
- Bieden wordt gestart bij de gever en gaat vervolgens met de klok mee. Ieder bod moet hoger zijn dan het bod voorheen. Het bieden eindigt als na een bod 3 keer gepast wordt (het bieden komt zo terug bij degene die het hoogste bod deed) of als alle spelers passen.
- Het voorheen genoemde hoogste bod, heet het contract. Dit duidt de speelsoort aan en het aantal slagen dat het paar dat geboden heeft moet halen. De speler van dit paar, die de speelsoort als eerste heeft geboden wordt de leider. Zijn partner is dan dummy of blinde.
- Het spel wordt met de klok mee gespeeld. Als de speler links van de leider uit komt, legt de dummy zijn kaarten open op tafel. Bij elke slag geeft de leider aan welke kaart de dummy speelt.
- De hoogste kaart wint de slag, en de speler van deze kaart komt voor de volgende slag uit. Troeven mag, als een speler de kleur niet heeft. Bekennen moet.
- Als alle 13 slagen gespeeld zijn, wordt de score opgemaakt aan de hand van het aantal slagen die door de leider zijn gemaakt.
Hieronder de bridge spelregels voor het behalen van slagen en het aantal punten per kaart uitgelegd.
- Een slag is 4 kaarten. 1 door elke speler met de klok mee gespeeld. De hoogste van deze 4 wint de slag.
- Als jouw kaart de hoogste was, ben je weer de eerstvolgende die mag beginnen met een nieuwe slag. Hierna volgt iedereen met de klok mee. De regel is hier dat je een voorgespeelde kleur zoals klaver, ruiten, harten of schoppen, indien je dit kunt, moet bekennen. Als je dit niet kan, mag je elke kaart bijspelen die je wilt.
- De kleur + soort (troef) die gekozen is, is de sterkste. Elke andere troef verliest hiervan. Bijvoorbeeld als harten de troef is en iemand komt met een schoppen aas uit, maar jij hebt geen schoppen maar harten, dan kun je de slag winnen. Dit is waarom winnen belangrijk is, je kunt de troefkleur bepalen.
- De Honneur puntentelling wordt gebruikt om te schatten hoeveel slagen je zou kunnen maken. Honneur worden ook wel eens plaatjes genoemd. Elke kaart met een Honneur heeft waarde. De aas 4 punten, de heer 3 punten, de vrouw 2 punten en de boer 1 punt.
Uitgebreide bridge spelregels
De volledige internationale bridge spelregels zijn enorm uitgebreid. Maar deze behandelen vooral wat er moet gebeuren als er iets fout gaat. Bijvoorbeeld als een speler biedt of speelt buiten zijn beurt om, een kaart mist of juist teveel heeft, een lager bod doet in plaats van hoger, enzovoort.
Communicatie tijdens het spel
Een van de belangrijkste bridge spelregels is dat informatie niet op een ongeoorloofde manier uitgewisseld mag worden, maar alleen door middel van het spelen en bieden. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik maken van een bepaalde toon of gebaren, heel langzaam of juist heel snel spelen of bieden of tijdens het spel commentaar geven. Dit kan worden tegengegaan door in plaats van hardop bieden, gebruik te maken van bidding boxes.